2012. január 8., vasárnap

Calibre - E-könyv kezelés Linuxon

Egyre több ember kezében látni a buszon, utcán e-book olvasókat. Elképesztő ketyere: könnyebb, mint egy könyv, ugyanolyan olvasni a képernyőjén, és kb. 5000 könyv ráfér. Viszont ennyi könyvet nem árt, ha katalogizálunk is - erre jó választás a Calibre.


A program a szoftverközpontból telepíthető és rendelkezik magyar fordítással - a nyelvet az első indításkor tudjuk beállítani egy varázslóban, több dologgal egyetemben.

Kindle esetében a Calibre el tudja küldeni a könyveket
e-mailben, közvetlen az eszközünkre
Az e-könyv olvasónk típusát megadva a program az optimális
beállításokat tudja használni


Ezután adjuk hozzá a könyveket a katalógushoz, a folyamat nem túl gyors, nekem 343 könyvet kb. egy perc alatt importált. Ez több ezer könyvnél már eléggé sok időt vehet igénybe, de szerencsére csak egyszer kell végigvárni, utána már nagyon gyorsan dolgozik a program. Attól függően, hogy tároljuk a könyveket, több importálási lehetőség is van.

Válasszuk ki a nekünk megfelelőt

A könyvekkel nagyon sok műveletet el lehet végezni, konvertálni, szerkeszteni a metaadatokat stb.
Ami nekem nagyon hasznos volt, hogy le tudtam tölteni a könyvek borítóit a Google Books adatbázisaiból. A beállítások között testre tudjuk szabni a kezelőfelületet, és még egy szervert is létrehozhatunk, hogy a könyveket akárhonnan el tudjuk érni.


A programban néhány kisebb grafikus felület hiba van (ez látható az utóbbi képen is, nem férnek el az elem a keretben, de nem lehet őket átméretezni, se az ablakot), illetve - ha jól láttam - egyes részeit nem lehet fordítani Launchpadon.

A program nagyon hasznos, ha több olvasó áll rendelkezésünkre, mert könnyen lehet benne keresni, és nagyon sok eszközt/formátumot támogat, valamint azok is megtalálják benne a nekik való dolgokat, akik többet akarnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése