2012. április 1., vasárnap

Ubuntu 12.04 - ipw2200 driver és WPA

Néhány héten belül megjelenik az Ubuntu legújabb változata, a 12.04 LTS, kódnevén Precise Pangolin. Ez a verzió a sok újításon kívül sok hibajavítást is tartalmaz.
Nekem azonban gondom akadt a wifi beüzemelésével. Az egész azzal kezdőtött, hogy az nm-applet összeomlott, amikor jelszót akart kérni a WPA2-vel titkosított wifi hálózathoz. Több embernek is ugyanez volt a problémája, és a buggal kapcsolatos levelezés során kiderült, hogy a probléma forrása igazából az, hogy a Linux kernel legújabb verziójában bugos az ipw2200 driver, és nem tér vissza normális értékkel, ha lekérdezi az nm-applet, támogatja-e a hálókártya a wpa-t.
Azonban van egy megoldása a problémának:

 - először is, telepítsük a wicd network managert: sudo apt-get install wicd
 - ezek után nyissuk meg a hálózati kapcsolatokat távolítsuk el az eddig esetleg megjegyzett vezeték nelküli hálózatokat, majd adjunk hozzá egy újat:
    A hálózat neve akármi lehet, de érdemes megadni ugyanazt, ami a hálózat SSID-je
    Ha nem tudunk valamilyen adatot, írjuk be a terminálba: iwlist <interfész neve> s, és itt láthatjuk az elérhető hálózatok nevét, mac címét, stb. (az interfész nálam eth1, de lehet wlan0 is pl; hogy mi kell, azt az iwconfig parancs megmondja)
   Adjunk meg szépen minden adatot, jelszót, titkosítást, és mentsük el.

   És itt jön a trükk:
     nyissuk meg a wicd-et, és válasszuk a Hálózat -> rejtett hálózat keresése (find hidden network) menüpontot, majd adjuk meg a hálózat SSID-jét, és voilá, minden működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése